Välkommen till

Kinnabadden.se

Home / Sängar / Amerikanska sängstorlekar

Amerikanska sängstorlekar

I Sverige är det inte särskilt komplicerat att välja sängstorlek – de flesta standardenkelsängar är 90 cm breda, och de flesta dubbelsängar är 180 cm breda (och ungefär 2 meter långa). I USA däremot, landet där det mesta verkar överdimensionerat i svenska ögon, finns det en uppsjö av olika sängstorlekar, där de flesta är större än den svenska standarden.

Det som vi i Sverige skulle kalla för enkelsäng är till exempel i USA en ”twin”, i alla fall när man talar om hotellrum. De är vanligtvis 99 cm breda och 190 långa. Det finns också en variant som kallas ”X-long twin”, som alltså är en twin-säng som är lite längre, vanligtvis strax över två meter. En dubbelsäng i USA är inte som i Sverige motsvarande två enkelsängar, utan brukar vara 137 cm bred. Den kan kallas för ”double” eller ”full”. Därefter kommer man in på de riktigt stora sängarna, som lämpar sig lika bra för par att sova i som en enda person. En Queen-säng är till exempel 153 cm bred, vilket två personer kan dela på utan större problem. Den allra största modellen är självklart King-sängen, som är 198 cm bred och 203 cm lång. Det finns också en variant som kallas California King, som är något smalare och något längre än den vanliga King-sängen; en California King-säng är normalt 182 cm bred och 213 cm lång.

Förutom att de flesta amerikanska sängar alltså är större än de svenska standardsängarna, ger de också ofta intrycket av att vara större än de verkligen är. Det beror på att amerikanska sängar vanligtvis är utrustade med flotta och omfångsrika ramar och sänggavlar, och har tjocka madrasser som bygger sängen på höjden.

Om du föredrar den amerikanska modellen när det gäller sängstorlekar, och känner att du trivs ganska bra i ett land där det mesta är lite (eller mycket) större än det är i Sverige, kanske du har funderat på att göra slag i saken och flytta till USA. I så fall ska du kontakta Crown Relocations, som är en flyttfirma som specialiserar sig på utomlandsflytter. De kan hjälpa dig med alla praktiska detaljer kring flytten – att köpa säng får du dock sannolikt ordna själv.