Välkommen till

Kinnabadden.se

Home / Sängar / Att sova utomhus

Att sova utomhus

Sova utomhus är något som de flesta svenskar har gjort någon gång i livet, till exempel genom att de var med i scouterna som barn eller att de åkt på en campingtur med familjen. Att sova utomhus kan vara både mysigt och skönt, men då gäller det att man har rätt utrustning och förbereder sig på rätt sätt.

A och O för en skön nattsömn utomhus är till exempel att man har en bra sovsäck. Det räcker dock inte, eftersom sovsäcken trycks ihop på undersidan av ens kroppsvikt, vilket gör att isoleringen där blir mindre effektiv. För att stävja kylan som kommer upp från marken är det därför viktigt att man har ett liggunderlag, och kanske två om man ska sova ute en kall natt. Behöver man ytterligare värme är ett underställ en perfekt pyjamas, tillsammans med strumpor, vantar och mössa. Man kan också hjälpa kroppen att generera sin egen värme och värma upp sovsäcken när man går och lägger sig genom att dricka något varmt strax innan, eller få upp temperaturen i kroppen med några upphopp eller åkarbrasor.

Ytterligare ett sätt att tillföra mer isolering som gör det lättare att hålla värmen under natten är att lägga en skaljacka eller tunn dunjacka över kroppen, utanpå sovsäcken. Det är också viktigt att se till att sovsäcken är torr varje kväll när man går och lägger sig, genom att öppna och vädra den under dagen. Då kan fukten som kroppen alstrat under natten torka.

Om man skulle vilja prova på att sova utomhus i lite mindre allvarliga omständigheter än ett tält ute i vildmarken, kan man alltid prova att bre ut sitt liggunderlag och sin sovsäck på marken inne i växthuset på tomten. Där är det dessutom varmare än det skulle vara i ett tält. Du hittar växthus som passar för både odling och övernattning på Skanskabyggvaror.se.

photoplast-lite