Välkommen till

Kinnabadden.se

Home / Sängar / Inredning runt sängen

Inredning runt sängen

Att sovrummet har sängen som huvudmöbel och blickfång är det nog få som ifrågasätter. Valet av säng är extremt viktigt eftersom din sömn kan påverkas negativt om du har fel madrass, bredd och gavel. Utöver själva sängen spelar också övrig sovrumsinredning roll. Sängen vill vi gärna “rama in” med andra möbler eller mattor, tavlor och speglar. En del går till och med steget längre och sätter upp en sänghimmel för lite extra myskänsla och kanske för att hålla myggor borta på sommaren. Kort sagt, ett sovrum har sängen som central punkt men andra delar skapar själva helhetsintrycket. Vi tipsar!

Placera sängen rätt

Enligt feng shui ska sängen ställas på ett visst sätt i ett sovrum, dels för att rummet ska kännas mer harmoniskt och dels för att man ska slippa vrida och vända på sig om nätterna. Placera till exempel inte sängen mitt emellan sovrumsdörren och fönstret eftersom det är där energin flödar fritt. Då riskerar du att få orolig sömn och vakna stup i kvarten. Ställ sängen istället mot en vägg där du har huvudet vänt mot dörren så att du har uppsikt. Dock inte i själva energiflödet eller med gaveln mot fönstret.

Vad händer vid fotändan?

Om du har en riktigt bred och lite lyxig säng är det både passande och snyggt att sätta en liten bänk vid fotändan av sängen – detta om rummet är tillräckligt rymligt naturligtvis. Placera en sammetsklädd bänk och lägg dit några kuddar och en filt. Det blir en förlängning av sängen och en mysig plats du och någon annan kan sitta och samtala, kanske innan ni tar steget och hoppar i säng.

Mitt emot sängen och bänken, vid andra sidan väggen kan det vara snyggt att ställa ett konsolbord på vilket du kan placera alltifrån en tv eller böcker till prydnadsföremål som glasvaser och tavlor. Det lämpar sig att kunna ligga eller sitta och titta på konsolbordet och det som står på det, både från sängen och bänken.

Nattduksbord

Vid båda sidorna av en dubbelsäng är det både praktiskt och fint att inreda med två likadana nattduksbord, gärna med någon låda. På bordet som helst inte ska ha vassa kanter och hörn, kan du ställa dit en ljusstake, en blomvas med torkade blommor (ha inte för mycket dofter runt sängen) och en mysig lampa med varmt ljussken.

Det leder oss vidare till lampvalen i sovrummet. Använd lampor som passar ihop och som ger ifrån sig ett varmare sken än till exempel i hall och vardagsrum. Observera att den gula belysningen är snällare än den blåvita eller vita.

Växter

Ta gärna in många växter i sovrummet eftersom de hjälper till att rena luften. Dock är gröna växter bättre eftersom alltför starka blomdofter kan vara störande under sömnen och rent generellt.

photoplast-lite